mercedes-benz-car-insurance-724x511.jpg

KIK VAGYUNK? / MI A KKGF?

A kedvezményes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás - röviden KKGF - a járműbiztosítás speciális módozata, amit muzeális-, veterán-, nosztalgia- és hobbijárművek üzembentartói (tulajdonosai) vehetnek igénybe. Ezek a járművek alacsonyabb kockázati körbe sorolhatók, - ezért jelentős díjkedvezménnyel biztosíthatók - mint a normál használatú járművek. Ennek oka a normál használatú járművektől eltérő jellegű üzemeltetés, vagy a jármű speciális kialakítása, kivitele.

- Időszakos használat során, amely - alkalomszerű (csak rendezvények, találkozók), vagy szezonális (csak tavasztól őszig), a speciális járművek lényegesen kevesebbet futnak, mint a normál járművek, olykor csupán pár száz km-t évente.
- Az egyediség, és a befektetett saját munka révén a muzeális, veterán-, nosztalgia-, hobbijármű a tulajdonosa számára felértékelődik, így jobban megóvja, mint egy normál köznapi járművet. (előszereteti értékkel bír)
- A muzeális-, veterán-, nosztalgia-, hobbijárművek feltűnő megjelenésűek, a forgalom többi résztvevőjének figyelmét felkeltik, így biztonságosabban közlekedhetnek, mint a normál járművek.
- A muzeális-, veterán-, nosztalgia-, hobbijárművek tulajdonosa - elvárásunk szerint - valamely veterán-, nosztalgia-, hobbijárműves egyesület tagja, így a klubélet, a találkozók, a hírlevelek révén folyamatosan információt kap a járműve állagmegóvásával, üzemeltetésével, feljavításával kapcsolatos kérdésekről. Közösségbe, találkozókra, rendezvényekre jár. Ezáltal járműve felértékelődik számára, ami motiválja a balesetmentes közlekedésre is.

mnhjr-logo-788x788.jpg

A KKGF biztosítással rendelkező járművek adatait a tulajdonosok megbízása alapján a Magyar Nosztalgia és Hobbijármű Regiszter (MNHJR) tartalmazza. Az MNHJR egy jogvédett virtuális könyvtár, amelynek legnagyobb partnerei a Magyar Nosztalgiajárműves Egyesületek és Márkaklubok Szövetségét alapító Magyarországi Bogarasok Klubja Egyesület és a Trabant-Wartburg Klub Egyesület. Jelenleg az MNHJR a legnagyobb speciális jármű állománnyal rendelkezik, több ezer muzeális-, veterán-, nosztalgia-, és hobbijármű minősítését tartalmazza és gondozza. További tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető.

 

Címünk: MNHJR-MBK-TWK IrodaBp. 1084 Német u. 23. fszt. 4. (iroda)Bp. 1701 Pf. 264. (levélcím)Fax: +3612172830Tel.: +36309488841Tel.: +36204610556

JÁRMÜVEK, KATEGÓRIÁK

MNHJR MINÖSíTETT "HOBBI" (1993 - 1998) 
 

Minden olyan jármű, amit 1993. január 1.-jét követően de 1998.12.31.-e előtt gyártottak és megfelel az alábbi feltételek valamelyikének:
a) Minden olyan jármű, amely nem sorozatgyártás terméke. Egyedi gyártású, vagy egyedileg átalakított, tervdokumentáció alapján. (Buggy, Cabriolet, lakóautó stb.)
b) Minden olyan sorozatgyártású jármű, amelyet egyediesített, jelentősen átalakított formában használnak és jelentős tulajdonosi ráfordított munkát, tartalmaz (egyedi karosszéria, fényezés, kárpitozás, technikai tuning) és használata alkalomszerű, vagy szezonális.
c) Limitált széria, esetleg számozott kivitelben. Nagyszériás modellek cabriolet, vagy egyéb prémium változata. (Pl.: Golf GTI, , stb.)
d) Kultikus, vagy gyűjtőértékű modell, amelynek részletes nosztalgia vagy hobbi szakirodalma, több országban regisztrált márkaklubja, vagy rajongó klubja van. (VW New Beetle, Golf, Mini, Opel Calibra, VW Transporter Westfalia, stb.) 
e) Magyarországi márka-, hobbiklub által delegált, kedvezményes biztosításra javasolt jármű, amennyiben az a) - d) feltételeknek megfelel.

MNHJR MINÖSíTETT "VETERÁN" (1970 - 1992)
1992. december 31. előtt, de 1970.01.01.-után gyártott járművek, amelyek nem rendelkeznek muzeális minősítéssel. (MMB) 
(Külön YOUNGTIMER kategóriát jelenleg egyetlen biztosítótársaság sem különböztet meg.)

MNHJR MINÖSíTETT "OLDTIMER" (50 ÉV FELETT)
1969. december 31. előtt gyártott járművek, amelyek nem rendelkeznek muzeális minősítéssel. (MMB)

 

MUZEÁLIS KATEGÓRIÁK: MNHJR REGISZTRÁCIÓVAL 

MMB MINÖSÍTETT "MUZEÁLIS" (30 ÉV FELETT)
1988. december 31. előtt gyártott járművek, amelyek rendelkeznek "Muzeális Jellegű Jármű" minősítéssel. A minősítést a Muzeális Minősítő Bizottság végezte el, a jármű jogosult az OT rendszám viselésére. (Amennyiben a jármű minősített, de nem váltották ki rá az OT rendszámot ez nem jelent akadályt a besorolásnál) A minősítés igazolására az 5 évre érvényesített 4. sz. melléklet szolgál. Az évek figyelembe vételénél a gyártás időpontja számít, és az eltelt naptári évek. Egyes gyártmányoknál a modellév nem azonos a gyártás naptári évével. Pl. a VW az 1988-es modellév járműveit már 1987-ben gyártani kezdte. A KKGF szempontjából minden esetben a minősítés megléte az irányadó, tehát ha a feltételeknek megfelel, de nincs érvényes minősítése, akkor nem veheti igénybe az MMB-re vonatkozó kedvezményt.

 

 

FIVA MINÖSÍTETT "MUZEÁLIS"
A Nemzetközi Veteránjárműves Szövetség FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) nemzeti képviselője ANF (Autorité National FIVA) által minősített jármű, amennyiben a minősítést honosították. A minősítés igazolására a honosított MMB 4. sz. melléklet, szolgál. Azonos kedvezményt vehet igénybe, mint az MMB minősített jármű.

 

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI:

MNHJR KATEGÓRIÁK 

A jármű állapota:
1=gyári, gyártáskori állapotú, vagy arra restaurált, teljesen felújított;
2=jó állapotú kisebb használati nyomokkal, részben felújított; 
3=átlagos üzemképes, használati nyomokkal, de szervizelt, és karbantartott; 
4=rossz állapotú, részben üzemképtelen, elhanyagolt, alulszervizelt, esztétikailag kifogásolható  (Csak "X"-megjelöléssel, felújítás alatt minősíthető);
5=hiányos, üzemképtelen, roncs (Csak "X"-megjelöléssel, felújítás alatt minősíthető);

Eredetiség/Egyedi(esített)ség: 

0-25 évig egyedi(esített)ség: 

1=különlegesen egyedi, teljesen átdolgozott, több főcsoportot (hauptgruppe) érintő átalakított;
2=egyedi, jelentősen egyediesített (Custom Car), különlegesen ritka modell, limitált számozott széria, (Hotrod, ShowCar, Show Bike);
3=ritkábban előforduló, prémium változat, Cabriolet, GTI egyéb különlegesség, más földrészről származó stb. egyéb (Mild Custom Car);
4=tömegmodell, de kultikus, világszerte megbecsült, klubokat tömörítő, Pl.: Bogár ( New Beetle is ), 2 CV, R4, Trabant, Mini (új BMW MINI is), Harley Davidson;
5=széria állapotú aktívan gyártásban, forgalomban lévő tömegmodell, amely nem bír gyűjtőértékkel (Collectors' Car) vagy egyéb okból magas kockázattal bír, pl. speed motorkerékpárok, napi használatú járművek *("HOBBI" besorolásnál kizáró ok!);

25 év felett eredetiség: 
1=gyári állapot, 95%-tól (korabeli kiegészítők megengedettek)
2=kis változtatások, utángyártott alkatrészekkel, de alapvetően típustiszta, 85-95%
3=átlagos, fődarabok rendben 75-85%
4=átalakított, de még elfogadható 50-75%
5=típus presztízsét romboló, ízléstelen, igénytelen szakszerűtlen javításokat hordozó 0-50% **

**("VETERÁN" ÉS "OLDTIMER" besorolásnál kizáró ok!)

Jármű előfordulása: (az alapmodellre értendő) 
1=különlegesen ritka, fokozottan megőrzendő 
2=ritka modell, erősen fogyó darabszámmal megóvásra javasolt
3=gyakoribb modell, fogyó tendencia, utánpótlása még megoldott 
4=gyakrabban előforduló modell, van választék
5=tömegmodell, aktívan gyártásban lévő

A Jármű használata: 
1=gyakorlatilag üzemen kívül, trélerrel szállítva, csak találkozón üzemel "lábon" max. 500 km/év
2=ritka használat, találkozók, túraversenyek és szezonális, eseti használat kb. 4.000 km/év 
3=gyakori de eseti használat, pl. második autóként, kb. 8.000.- km/év
4=időszakonkénti (pl. nyáron) mindennapos de kímélő jellegű használat, 8.000.- km felett (egyes társaságoknál kizáró ok!)
5=üzleti célú, vállalkozásszerű, mindennapos erős használat, pl. napi munkába járás (összes kategóriánál kizáró ok!)

A jármű használaton kívül áll: 
X=a jármű használaton kívül áll, felújítás, átépítés, restaurálás miatt. Kizáró okok esetén megkeressük Önnek a társaságon belül elérhető legkedvezőbb konstrukciójú normál GFB megoldást. Elutasítás esetén semmilyen költséget nem számolunk fel. Az esetlegesen befizetett díja(ka)t maradéktalanul visszafizetjük. Kérjük tanulmányozza a díjtáblákat, amelyben megtalálja mely tarifák vonatkoznak a járművére. Amennyiben kérdése van a kategóriákkal, besorolással kapcsolatban, várjuk jelentkezését!