• W123Club Hungary

Alternatív üzemanyag - Szabó Miklós

A alábbi kis szösszenetben azt fogom taglalni, ami a diesel-ezőket oly régen foglakoztatja: növényi olaj.

Mint köztudott, a hatályos jövedéki adótörvények értelmében az üzemanyagtartályba töltött anyag jövedéki terméknek minősül, így adóköteles. A külföldről belépő gépjármű szabványosított üzemanyagtankjában található tüzelőanyag adómentes és el nem idegeníthető. Ámde, az étolajat sehol sem forgalmaznak üzemanyagként, és nem keverendő a biodízellel, ami egy kémiai eljárás során nyeri el a megvásárolható formáját(észterezés, stb).

Mindezekből kiderül, hogy ha valaki beletölti a használt étolajat az autóba, azon kívül, hogy jó kis rántott hús szagot fog árasztani, joggal félhet a NAV és a rend éber őrei orrától, meg egy csinos bírságtól.

A kételkedőknek egy kis technikai kitérő: a W115, W123, sőt a W124 -W201 soros adagolós dízelmotorjai megfelelő szűrés után hígítás nélkül is üzemelnek napraforgóolajjal, mindenféle károsodás nélkül. Saját tapasztalataim, hogy a motor járása simább lesz vele, és érezhető teljesítménycsökkenést nem tapasztaltam a használata során.

Nem húzom tovább az időt, lelövöm a poént: a növényi olajra lehetséges kifizetni a jövedéki adót tüzelőanyagkénti felhasználás céljából, így a NAV, és hasonszőrűek nem kötekedhetnek az államkasszán ütött lék, valamint a kellemes illat miatt.

Én magam ezt az utat végigjártam, jelen szösszenet írásakor már a kezemben van a határozat és a befizetett csekk, a tankban pedig a drága nedű.

A folyamat:

Először is fontos megtalálnunk a lakhelyünk szerint illetékes NAV Adóigazgatóságot. Ezt azért emelem ki, mert a Vámhivatalnál, bár ugyanaz a nevük, nem fognak tudni segíteni, legfeljebb meg tudják mondani, hogy az illetékes hivatalt hol lehet megtalálni.

A sikeresen felkutatott hivatalnál szóban, vagy írásban lehet beterjeszteni a kérvényt, írásos kérelem esetén fontos beleírni, hogy pontosan mit, pontosan mibe(gyártmány, típus, tulajdonos) szeretnénk felhasználni, továbbá ne felejtsünk el telefonoselérhetőséget megadni, amin elérhetőek vagyunk. Azt talán mondanom sem kell, hogy a levelet mindenképpen ajánlottan adjuk fel :)

Következő lépésként a NAV munkatársai fognak telefonon keresni időpont egyeztetés céljából, amikor is személyesen szemrevételezik mind az étolajat, mind kedvenc járművünket, jegyzőkönyvet  írnak, hogy mekkora mennyiséget találtak, lefényképezik, felírják az autó adatait, km-óra állást, ilyesmiket.

Esetemben két civil ruhás úr jött, rendkívül közvetlenek és barátságosak voltak, mindenféle közben felmerülő idióta kérdésemre készségesen válaszoltak.

Ezután már csak a határozatot kell megvárni, ami esetemben nagyjából 2 hét alatt érkezett meg a szemrevételezéstől számítva, tértivevénnyel, benne az indoklással, és a csekkel, amit 8 napon belül be kell fizetni.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy csak a határozat, és a befizetett csekk együttesen jogosít étolajos üzemre, a jegyzőkönyv önmagában nem, valamint a határozat névre és rendszámra(alvázszámra, motorszámra) szól, tehát a szomszédnak nem lehet kölcsönadni, meg ilyenek.

Következzenek a számok:

Az egész folyamat esetemben pár nap pontossággal egy hónapig tartott a kérvény postára adásától számítva addig, hogy átvettem a határozatot a csekkel.

További sarkalatos pont, az adó mértéke: 150.353 Ft /ezer liter, azaz százötvenezer-háromszázötvenhárom forint ezer liternyi löttyre. Esetemben 80 literre ez 12 000Ft körül adódott.

Hirtelen ennyi jutott eszembe a témáról, és elnézést kérek mindazoktól, akik számára ez nyilvánvaló. Remélem, tudtam segíteni egy kicsit. Amennyiben kérdés merülne fel, emailben igyekszem válaszolni rá.

A csillag vezessen utatokon! :)

18 megtekintés
AUTÓINK

Társaságunkban megtalálható gyakorlatilag a teljes 123-as paletta, a kombitól a kupéig, a benzinestől a dieselig, a pirostól a zöldig. Sokan közülünk már az újabb típusok felé is eltolódtak, akadnak 190-esek és 124-es járművek is.

GDPR

GDPR-unk létrehozásakor az egyszerűségre törekedtünk. Ha megjelensz bármilyen club-os rendezvéneny azzal automatikusan elfogadod, hogy bármikor készülhet rólad fotó, videó vagy bármi amit közzé is tehetünk. 

  • Grey Facebook Icon

© 2019 Mercedes Benz W123 Club Hungary. A régi weboldal ide kattintva érhető el.