• W123Club Hungary

Olajok és egyéb folyadékok - SGabo

Olajok és egyéb folyadékok

Az örök kérdés: hova és milyen olajat rakjunk? Íme! Az összeállításban segítségemre volt az összes Mercedes szervízkönyv és javítási- valamint kezelési útmutató.

Váltó:

Minden váltóba, még ha a boltos azt is monda hogy szerinte almalé kell bele, akkor is ATF olaj kell. A Type Suffix A a pontos megnevezése és szinte bármelyik olajos cég gyárt ilyet. Nem kell meglepődni, automata váltókba való olaj lesz ráírva. Az autmata váltóba ATF III minőségű olaj kell.

Ellenőrzés: 10.000 km Mennyiség: 4 sebességes váltó 1,3-1,6 liter, 5 sebességes váltó 1,6 liter, automata váltó cserénél 5,9 liter, teljes kiürítés után pedig 6,6 liter

Differenciálmű:

Hajtóműolaj kell bele. Vannak cégek, akik hajtóműolajnak hívják, van aki direkt diferenciálműbe való olajnak nevezi. Ezek igencsak sűrű olajok, betöltésük elég strapás.

Ellenőrzés: 20.000 km Mennyiség: kicsi 1,3 liter nagy 1,55 liter

Szintszabályzó:

Ez megint egy sokat vitatott kérdés szokott lenni, de hidraulika olaj kell bele, mint minden hidraulikus rendszerbe, csak nem a 20 forintos traktorolaj. Sűrűsége hasonlít a mai ATF olajokhoz, így azzal is lehet helyettesíteni, ha valakinek az van csak kéznél, de hosszútávon célszerű lecserélni a gyári olajra. Ellenőrzés: 20.000 km Mennyiség: fém tartályos esetén 4,2 liter, műanyagtartályosba pedig 3,5 liter

Kormánymű:

Szervókormányzás esetén ATF III. olaj kell. Ha a kormányzás nem szervós, akkor a házba kell tölteni és hajtómű(!) olajat! Ellenőrzés: 10.000 km Mennyiség: 1,4 liter

Fékrendszer:

Fékolaj DOT 4

Ellenőrzés: 20.000 km, de akkor a vezetékeket is át kell nézni! Mennyiség: 1 liter elegendő a rendszer feltöltéséhez, ha csak fék van.

Motorolaj:

Neverending story, de ami fix, az az alábbi grafikon. Hogy ezen belül ki és mit tesz bele, az pénztárca, meggyőződés és bolygók együttállása függő.

Ellenőrzés: 1-2000 km Csere: 7500-8000 km a gyári előírás Mennyiség: változó

1 +30 Celsius feletti tartós hőmérséklet esetén akár SAE 40 olaj is alkalmazható 2 az 5W-20 olaj csak tartós +10 Celsius alatti hőmérséklet esetén javallott, a 10W-30 olaj egyes területeken akár egész éves olajként is használható 3 egész éves olaj

63 megtekintés
AUTÓINK

Társaságunkban megtalálható gyakorlatilag a teljes 123-as paletta, a kombitól a kupéig, a benzinestől a dieselig, a pirostól a zöldig. Sokan közülünk már az újabb típusok felé is eltolódtak, akadnak 190-esek és 124-es járművek is.

GDPR

GDPR-unk létrehozásakor az egyszerűségre törekedtünk. Ha megjelensz bármilyen club-os rendezvéneny azzal automatikusan elfogadod, hogy bármikor készülhet rólad fotó, videó vagy bármi amit közzé is tehetünk. 

  • Grey Facebook Icon

© 2019 Mercedes Benz W123 Club Hungary. A régi weboldal ide kattintva érhető el.